2 Şubat 2011 Çarşamba

Kullanılabilir Su Damacanası

İlk duyduğunuzda yoktur canım desenizde ben su damacanalarının daha kullanılabilir olması için uğraşan "birileri" olduğunu düşünüyorum. Hatta bu birilerinin sıradan birileri olmak dışında belli donanımlara sahip olduklarını da düşünüyorum.

Neden mi? Anlatayım.

Su damacanalarının yaygın kullanılmaya başladığı ve artık neredeyse tüm evlerde / işyerlerinde karşılaşılır hale geldiği bir iki senelik süreçte damacanaların kapaklarının her geçen gün daha kolay açılır oluşu dikkatimi çekti. Bunu benim dışımda farkeden son kullanıcılar mutlaka olmuştur.

İlk başlarda plastik mavi kapakları açmak için güç kullanmak ya da görünmez kazaları göze alarak bıçak gibi kesici bir alet kullanmak gerekiyordu. Sonraları kapağa tutarak açmak için ufak bir çıkıntı eklenmeye başlandı. Bu da yeterli olmadı tutup da kolayca açılsın diye kapağa bir kesme şeridi eklendi. Bu şerit sayesinde plastik kapağın açılması için artık evin erkeğinin çağrılmasına ya da ekmek bıçağının kullanılmasına ihtiyaç yoktu.  Ancak yine de işlerin daha kolay olabileceğini düşünen "birileri" damacanın kapağındaki tutma yerini daha kolay tutulsun ve tutarken elden kaymasın diye halka şeklinde tasarladı. Belki yakın zaman içinde tasarımdaki basit müdahalelerle son kullanıcının işinin daha da kolaylaştığına şahit olabiliriz.

Su damacanasının kapağındaki bu hızlı gelişim nasıl mümkün oldu? Su damacanasının kapağının daha kolay açılması kimlerin umrunda? Kapağının daha kolay açılıyor olması ödeme yapacak son kullanıcının tercihlerini etkiler mi? Rekabetin artması  daha kullanılabilir ürünler tasarlanmasına mı sebep olur? Daha kullanılabilir ürünler tasarlamak rekabetin kızıştığı anlarda bir adım öne geçmek anlamına mı gelir?

Su damacasının kapağının zor açılıyor olduğu tasarımcılar tarafından nasıl farkedildi ve bu zorluğu gidermek için nasıl bir süreç izlendi?

Kullanılabilirlik bu işin neresinde?

0 yorum:

Yorum Gönder

 

Tez Başlığı

Eğitsel Ortamların Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesinde Çeşitli Kullanılabilirlik Değerlendirme Yöntemlerinin Karşılaştırılması

Çalışmanın Amacı

Bu çalışma eğitsel amaçlı web sitelerinin kullanılabilirliğinin değerlendirilmesine yönelik kullanılabilirlik değerlendirme yöntemlerinin karşılaştırılmasını amaçlamaktadır.

Kullanılabilirlik

ISO 9241-1’e göre kullanılabilirlik, bir ürünün belirli kullanıcılar tarafından belirli amaçlara ulaşmak için etkili, verimli ve memnun edici bir şekilde kullanılabilmesidir.